Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Enerji Tasarruflu Yapılar ve Yeşil Binalar.

Başlatan Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com, Aralık 23, 2009, 09:27:48 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "Yeşil Evler ve Ofisler" yapılmaya başlandı.

traffic.gif

YEŞİL BİNA NEDİR ?

Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi yapı sektöründe çevre dostu binaların yapılmasını gündeme getirmiştir. Çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artarken yeşil bina olarak tabir edilen yapılar ortaya çıkmıştır. Belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkarmıştır.

Binalar, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birinin kullanmaktadır. Yeşil bina uygulamaları ile enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedeflenmektedir.

Binaya "yeşil bina" ünvanını; yer seçimi, tasarım, inovasyon binada kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapım tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımlar vermektedir.

YEŞİL BİNANIN FAYDALARI

Yeşil bina; doğal yaşam, yaşam konforu ve enerji tasarrufu değerleri ile öne çıkıyor.

•Kentsel yaşam alanlarına değer katması
•Binanın değerini artırması
•Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirilmesi
•Temiz teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesine ortam sağlaması
•Hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınması
•Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması
•Yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma
•Güneş enerjisinden yaralanma
•Doğal ışıktan yaralanma
•Yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmaması ile sera etkisini oluşturan yansımaları azaltması
•Enerji tasarrufu sağlaması
•Yeşil katmanları ile oksijen üretmesi
•İzolasyon sistemleri ile ısıtma soğutma maliyetlerinin ve karbondioksit salınımının azaltılması



YEŞİL BİNA UYGULAMA ÖZELLİKLERİUYGULAMA ÖZELLİKLERİ

•Tasarım aşamasında yeşil bina standartları ile projelendirme, basit ve yenilikçi çözümle ile yapım maliyetlerinin optimize edilmesi
•Doğal çevre ile uyumlu bir yapılanma
•Hafriyatın minumuma indirilmesi ve atık malzemenin kullanılmasına yönelik tasarım
•Yeşil çatı
•Etkili yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufunun sağlanması, ses ve ısı yalıtımının oluşturulması
•Doğal  ışık ile aydınlatmayı binanın içinde olabildiğince kullanabilecek bir mimari
•HVAC (ısıtma, soğutma ve havalandırma) sisteminde etkili çözümler
•VOC (volatile organic compound - uçucu organik bileşik) değeri düşük yapı malzemelerinin ve dekorasyon ürünlerinin kullanılması
•Fotovoltaik panel sistemleri ile güneş enerjisinin kullanılması
•Az su tüketen bitki ve ağaçlar ile peyzaj yapılması
•Atık malzemelerden dönüştürülerek üretilen yapı malzemelerinin kullanılması
•Harekete duyarlı sensörler ile havalandırma ve ışıklandırma
•Binanın kendi elektriğini üreten sistemlerin kurulması
•Yer altı ısı kaynağının kullanılması (Ground Source Heat Pump System - GSHP)
•Güney cephede tromb duvarı uygulamaları ile kışın ısı ihtiyacının yarısının güneşten sağlanması


YEŞİL BİNADA MALİYET

Bir binanın "Yeşil Bina" ünvanını alması için tasarımı, yapım sistemi ve yapı malzemelerinde seçici davranılması maliyetlerin artacağını düşündürmektedir. Fakat binanın prestij ve değerinin artması, enerji tüketimindeki tasarruf göz önüne alındığında artan maliyet kazandırdıkları karşısında önemini yitirir. Özellikle mimari tasarım sürecinde doğru karar ve ilkeler ile bina değeri yükseltilebileceği gibi maliyetler de optimumda tutulabilir. Yeşil binaların giderek önem kazanması ve yaygınlaşması ile tercih edilme önceliği de artacaktır.

İlk yapım maliyetlerinin % 5 - 10 arasında artırdığı tahmin edilen yeşil binaların enerji tasarrufunda %50 -70'e varan tasarruf sağladığı gözlenmektedir. Uzun dönemde yeşil binalar, işletme maliyetlerinin düşük olması ile önemli kazanımlar sunmaktadır.


Varyap Meridian:

traffic.gif


Lüks bir konut projesi olan Varyap Meridian, Amerikan Yeşil Bina Konseyi'den yeşil bina sertifikası olan LEED  sertifikası almak için başvurdu.

Varyap'çılar : "Her şeyden önce yeşil bina tasarlamada önümüzde bir kılavuz görevi görmesidir. Bu tür binalar bütün dünyada birçok başlık altında değerlendiriliyor ve bu disiplinler arası çalışmada bir kılavuz edinmek şart. LEED hem nasıl düşünüp, nasıl uygulayacağınızı anlatıyor hem de performansınızı ölçüyor."

Yeşil binanın şartları :

1- Sürdürülebilir bir yaşam alanı

Varyap Meridian projesi arazinin sadece yüzde 15'ine oturarak diğer kısımları yeşil bırakıyor. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda 1500 bağımsız bölümden oluşan tasarımı ile kalabalık nüfusu içinde barındıracak. Su ve enerji tasarrufu uygulamaları ile de bu yüksek yoğunluğa şehir şebekelerine aşırı yüklenmeden ulaşacak. Şehir merkezinde yapılaşmadan dolayı toplu taşımayı teşvik ediyor. Projede bisiklet kullanmak bisiklet yolları ve park alanları ile teşvik edilecek; site personeli ulaşımım bisiklet ile sağlayacak.

2- Su Verimliliği
Banyolarda çift basmalı rezervuar sistemleri ve küçük hacimli rezervuarlar, bataryalarda debi sabitleyiciler kullanılıyor. Bu uygulamalar sayesinde geleneksel bir dairedeki su tüketimine oranla yüzde 40 su tasarrufu sağlanıyor. Aynca yağmur suyu toplanacak ve peyzaj sulamasında kullanılmak için biriktirilecek. Böylelikle suyun geri dönüşümü sağlanacak. Peyzaj tasarımı yapılırken bölgeye uyumlu bitkiler tercih edilecek. Böylelikle peyzaj için kullanılacak sudan yüzde 50 tasarruf yapılacak.

Varyap Meridian, "Gayrimenkul'ün Oscar'ları" olarak da bilinen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri (International Property Awards) yarışmasında Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Projesi ve En İyi Yüksek Bina kategorilerinde iki ödül aldı.

3- Enerji Tasarrufu

Binalar her şeyden önce tasarımı sayesinde enerji tasarrufu sağlıyorlar. Bu, doğru mimarlık gereği sahanın mevcut şartlarının araştırılması ile gerçekleşti. Sahadaki hakim rüzgârlar, yerel topografya, binaların doğu-batı güneşine maruz kalmamaları gibi unsurlar göz önüne alındığında, iyi bir yalıtım uygulaması ile binalarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Tabii bu tasarruf yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da desteklenecek. İleri izolasyon teknikleri ile proje enerji verimliliğini artırmak için çalışılıyor.

4- Malzemeler ve İç Ortam

Sahadan çıkan hafriyatın yüzde 85'i sahada kullanıldı, geri dolgular için ayrıldı. Hafriyatın içindeki taşlar ayrıca depolandı. Hem şu anda sahada inşaat için gerek duyulduğunda kullanılıyor; hem de peyzaj aşamasında kullanılacak. Yani bu araziden çıkan malzemenin bu arazide kullanılması sağlanacak.

Atıkların geri dönüşümü bu proje için çok önemli. 200 metrekarelik bir alan yapıldı, inşaat atıklarının ayn toplanıp biriktirilmesi için. Ayrıca kullanılan malzemelerin sahaya yakın yerlerden temin edilmesine dikkat ediliyor ki malzemelerin ulaştınlması için tüketilecek fosil yakıt az olsun.
Bina sakinlerinin doğrudan temasta bulunacağı malzemeler de özenle seçiliyor. Boya, parke ve tavan malzemelerinin kimyasal içerikleri araştırılıyor. Böylelikle bu kimyasalların tetiklediği astım, bronşit ve sinir sistemi hastalıklarının önlenmesi hedefleniyor.

5- Tasarım Kalitesi

Varyap'ın hedeflerinden biri günışığından olabildiğince yararlanmak. Tüm katlar panoramik manzara eşliğinde manzaranın keyfine varmak için minimal yapı strüktürü içinde tasarlandı. Binalarm cepheleri, güneşin zararlı etkilerini ve sıcaklığını azaltmak için pastel ve yumuşak tonlarda seçilmiş cephe elemanları ile donatıldı. Geniş teras bahçelerle ferah mekânlar yaratıldı, blokların birbirinin manzarasını kesmesi önlendi.
Varyap bu projeyle piyasada büyük bir yeşil malzeme talebi yarattı. Şu anda piyasada yeşil olmadığı halde yeşil malzeme sıfatıyla satışı yapılan birçok malzeme var. Varyap, satın aldığı her malzemenin sertifikasını ya da ürünün yeşil olduğunun kanıtını istiyor.


Ne dersiniz? Varyap Proje Üzerinde bu yeşil ve enerji tasarruflu bina işini bitirmiş gibi.


Solarkent:

traffic.gif

Solarkent 2010 sonunda tamamlanacak, geri dönüşümlü bir konut projesi. Türkiye'de pek örneği yok. Özelliklerine bakalım: Otopark çatısı solar panellerle kaplandığı için gün ışığından elektrik üretiliyor. Asansörlerde akıllı toplama ve yönlendirme sistemi bulunuyor ve bu da asansörlerin elektrik harcamalarında yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Örneğin tek çocuklu bir ailenin, site içerisindeki sosyal tesis, kreş, özel anaokulu imkânları ve ulaşım avantajları ile aylık yaklaşık 485 TL'yi bulan masraflardan da tasarruf etmesini sağlıyor. Özel yağmur suyu toplama sistemi de mevcut.


Unilever

LEED sertifikası olan Unilever Türkiye'nin yeşil ofis düşük enerji kullanımlı ekipmanlarla donatıldı, tasarım aşamasında yüksek izolasyon değerleri kullanıldı. Verimli su armatürleri seçilmesi, çatıya düşen yağmur suyunun toplanıp yeniden değerlendirilmesi gibi su tasarrufu sağlayan uygulamalar sayesinde de standart bir ofise oranla yüzde 40 daha az su israfı olacak. Aynca ofis içerisinde ısı ve ışık konforu sensorlar sayesinde sürekli kontrol altında tutuluyor.


TulipTurkuaz

traffic.gif

İstanbul Ispartakule'de inşa edilen TulipTurkuaz da enerji tasarruflu Bio-İklimsel konut projesi/Proje dünyaca ünlü mimar Ken Yeang tarafından
tasarlanmış.

Projeye göre; atik su arıtılarak geri dönüşü sağlanacak ve bahçe sulamada kullanılacak. Gün ışığından maksimumda yararlanabilmek için bir çok mekanda doğal ışık kanalları oluşturulacak, doğrama sistemleri yerden tavana kadar tek parça olacak. Geniş pencere imkanından dolayı ısı fazlası veya kaybı yaşamamak için pencere dışlannda ışık keserler bulunacak. Binalarda doğal yaşamın uzantısı olarak ortak avlular düzenlenmiş. Bu avlularda yine hem su hem yeşil elemanı kullanılmış ve bahçe avluları oluşturularak binaların cephelerine hareket getirilmiş. Bloklar geniş bahçe ve teraslarla yeşil alanlara imkan verecek şekilde, göl manzaralı olarak düzenlenmiş.

Havuzların çevrelediği orta alan içinde yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları, kum havuzlan, dinlenme ve sohbet köşelerini barındıran bir koru projelendirilmiş. Toplam yeşil alan 50 bin metrekare civarında . Arazinin %10'u su kanalı, yüzde 58'i yeşil alandan oluşuyor.

traffic.gif


YEŞİL BİNA DAHA MI KÂRLI ?



  • Temel mantığı enerji tüketimini asgari seviyeye indirmek olduğu için yeşil binanın enerji faturası çok daha hesaplı oluyor.
  • Yeşil binada kullanılan malzemeler ilk etapta bir miktar daha pahalı olsa da uzun vadede verimliliği artırıyor.
  • Bir binanın yeşil bina olarak sertifikalanması prestijini dolayısıyla da değerini artırıyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre yeşil binaların normal binalara oranla satış bedelleri yüzde 64, kira bedelleri ise yüzde 36 daha yüksek. Buna karşın yeşil bir binanın maliyeti, yeşil olmayan bir binaya göre sadece yüzde 2 ila yüzde 7 oranında artış gösteriyor.



Hangi Yapılara Yeşil Bina Denir?

Bir binanın yeşil bina olup olmadığına karar vermek için bir çok kriter var:


Yeşil bina diye bir kavram var. Konfordan feragat etmeden asgari miktarda enerji tüketme mantığıyla inşa edilen binalara verilen isim bu.

Aslına bakarsanız küresel ısınmanıngeri dönülmez noktalara vardığı bugünlerde binaların yeşil yani çevreye duyarlı olması bir lüks değil
gerek şart artık. İşte bir kanıt: 2008 verilerine göre Türkiye'de elektriğin yüzde 33'ünü sanayi, yüzde 38'ini ev ve işyerleri yani binalar kullanmış.

Yani eğer binaların enerji tüketimini düşürürsek Türkiye'nin karbon gazı salınımını büyük ölçüde düşürmüşoluruz. Peki bunu nasıl yapacağız?

Bir bina nasıl yeşil olur? Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nin sertifikalama programı LEED'in (Leadership in Energy and Enviromental / Design Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik) Türkiye'deki birkaç müfettişinden biri olan Alarko Carrier Pazarlama Koordinatörü Hırant Alataş'a kulak verelim.


1-  TOPLUMA VE TRAFİGE ETKİSİ OLUMLU OLMALI:  

Binanın bulunduğu yer itibariyle çevreye, topluma ve trafiğe etkisi ölçülür. Örneğin bina toplu taşıma araçlarma yakın mı? Çünkü eğer uzaksa söz konusu binada yaşayan veya çalışan kimselerin ulaşım konusunda başka çözümler bulması gerekir ki bu da genelde özel araç kullanılması demektir. Coğrafya bisiklet sürmeye müsaitse, bisikletler için özel bir yol ve park yeri yapılmış mı?
Hibrid araçların şarj edilmesi için bir istasyon kurarak böyle araçların kullanımını teşvik ediyor mu?
Aynca binanın yakınında banka, kuaför, çiçekçi gibi yerlerin olması da bina sakinlerinin bu tür sosyal ihtiyaçlarının kolaylıkla halletmesi açısında önemli.

2- GÖKYÜZÜNÜ DEGİL KENDİNİ AYDINLATMALI:

Binanın geceleri dış aydınlatmasının asgari şekilde yapılması gerek. Örneğin İstanbul'daki büyük binaların çoğu neredeyse gökyüzünü aydınlatacak kadar güçlü ışıklar kullanıyor. Bunun doğal yaşama olumsuz etkisi var. O nedenle yeşil binamn mesai saatleri bittiğinde mümkün olduğunca az ışık yayması, sadece bahçesini ve güvenlik için gereken bölgelerini aydınlatması şartı var.

3- YAGMUR SUYU AKIP GİTMEMELİ:

Binanın bulunduğu bölgedeki toprak yapışma ve yağmur sularına etkisi de araştırılıyor. Yeşil bir bina o bölgeye yapılmadan önce kanalizasyona ne kadar yağmur suyu gidiyorsa sonrasında da o miktardan fazla gitmemesi gerekiyor. Bu hem kanalizasyon şebekesinin yükünü artırmamak için önemli hem de normalde binanm olduğu yerde toprak tarafından emilecek suyun kum ve çakıl taşlarım sürükleyip toprağın yapısını değiştirmemesi açısından elzem. Yeşil binaların çoğu yağmur sularını toplayıp bahçe sulama ve bina içi temizliğinde kullanıyor.

4- NEM ÖLÇEN FISKİYELER:   Bahçe peyzajı mümkün olduğunca az su ihtiyacı duyan bitkilerle yapılmalı. Sulamada toprağın nem oranını ölçen ve sadece gerektiğinde çalışan fıskiyeler kullanılmalı.

5- HERKES GÜNEŞ GÖRMELİ  :

Yeşil bina her tür enerji tüketimini azaltırken iç ortam kalitesini de en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Özellikle çalışma ortamına mutlaka güneş ışığının girmesi gerekiyor. Çünkü araştırmalar gün ışığı gören kişilerinimliliğinin % 60 oranında arttığını söylüyor. Ayrıca ortama belirli ve sık aralıklarla temiz hava verilmesi şartlardan biri.

6-  SUSUZ PİSUVAR ÇOK KARLI:

Su ve aydınlatma tüketimi asgari seviyede olmalı. Sensorlu ve az su akıtan armatürler kullanılmalı banyolarda. Uçaklarda kullanılan susuz temizleme sistemi pisuvarlara getirilmeh. Işıklandırma da sadece çahşan kişinin olduğu bölgeyi aydınlatacak cinsten olmalı.

7- BASİT MİMARİ TEDBİRLER:

En önemli kriterlerden biri de binanın ısıtma ve soğutma için ne kadar enerji kullandığı. Yeşil binanın iyi bir izolasyon ve örneğin kuzeye bakan tarafında az pencere olması gibi temel mimari tedbirlerle ısınma enerjisi tüketimini düşürmek mümkün. Isıtmayı yoğuşmalı bir sistemle yapmak hem zehirli baca gazlarının salınımını azaltıyor, hem de daha ekonomik bir ısınma sağlıyor. Elbette bir bina için en tercih edilen enerji tüketimi güneş panelleri veya rüzgar türbini aracılığıyla olan.

8- AYÇİÇEGİNDEN MOBİLYA:

Binada kullanılan malzemeler de" önemli: Örneğin parke yapımında bambu gibi çabuk yenilenebilir malzemelerin kullanılması teşvik ediliyor. Ayçiçeği ve buğday gibi tarım ürünlerinin sıkıştırılarak kontrplak halinde mobilya yapımında kullanılması gündemde. Bina izolasyonunun pamuktan, halıların koyun yününden yapılması gerekiyor. Binada kullanılan boya ve yapıştırıcı gibi maddelerin uçucu kanserojen maddeler içermemesine dikkat ediliyor.


Galiba Yeşil Bir Bina Artık Lüks Değil Şart!

traffic.gif



BREEAM

BREEAM (Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodu) Temmuz 1990'da başlatıldığından beri yaygın bir şekilde, yeni ve var olan binalar için yapılan değerlendirmelerde kullanılmaktadır. ECD (Enerji ve Çevre) gibi büyük kuruluşların sponsorluğuyla, binaların çevresel performansları için doğru kriterleri belirlemek amacıyla hazırlanmış olan bu metot, bağımsız olarak uygulandığından dolayı piyasada da tanınmakta ve onay görmektedir. Önce İngiltere'de yaygınlaşan metot zamanla Avrupa'nın diğer ülkelerinde de kabul görmeye başlamıştır.

BREEAM Çevresel Değerlendirme Metodu
Belirli kriterler ışığında bir binanın çevresel performansına değer biçme yoludur.

Metodun Amacı
Binaların çevresel performansları için doğru kriterleri belirlemek

Kriterlerin Ana Hedefi

Tasarımcıları çevresel konulara karşı daha duyarlı hale getirmek,

• Ürün geliştiricilerin, tasarımcıların ve kullanıcıların çevreyle dost binaları tercih ve talep etmelerini ve bu yönde bir piyasa oluşmasını sağlamak,

• Toplum genelinde, binaların, küresel ısınma, asit yağmurları ve ozon tabakasındaki incelme üzerindeki büyük etkisi konusunda farkındalığı yükseltmek,

• Bağımsız olarak değerlendirilen hedefler ve standartlar belirlemek bu sayede yanlış talep ve uygulamaları en aza indirmek,

• Binaların çevreye olan uzun vadeli etkilerini azaltmak,

• Gün geçtikçe azalan su ve fosil yakıtlar gibi kaynakların kullanımını azaltmak,

• Bina içi ortam kalitesini ve bu sayede kullanıcıların esenliğini ve konforunu artırmak



BREEAM Tarafından Dikkate Alınan Sorunlar

1.         Küresel Atmosfer ve Kaynakların Kullanımı
2.         Yerel sorunlar
3.         İç Ortam ve Sağlık
4.         Çevrenin Binalara Etkisi

BREEAM Sürümleri

1.         BREEAM / Ofisler
2.         EcoHomes
3.         BREEAM / Perakende Hizmet Sağlayıcılar
4.         BREEAM / Endüstriyel İşletmeler
5.         BREEAM / Okullar



Çevresel Değerlendirme

1.      Küresel Sorunlar ve Kaynak Kullanımı

1.1.      Enerji Tüketimine Bağlı CO2 üretimi
1.2.      Asit Yağmurları
1.3.      CFC, HCFC ve Halonlara Bağlı Ozon Tabakası İncelmesi
1.4.      Doğal Kaynaklar ve Geri Kazanılmış Malzemeler
1.5.      Geri Dönüştürülebilir Malzemelerin Depolanması
 
2.      Yerel Sorunlar

2.1.      Soğutma Kuleleri Kaynaklı Lejyoner Hastalığı Vakaları
2.2.      Yerel Rüzgar Etkileri
2.3.      Gürültü
2.4.      Diğer Binaların ve Arazinin Gölgelenmesi
2.5.      Su Tasarrufu
2.6.      Arazinin Ekolojik Değeri
2.7.      Bisiklet Kullanımı

3.      Yapı İçi Sorunlar

3.1.      Bina Su Tesisatından Kaynaklı Lejyoner Hastalığı Vakaları
3.2.      Havalandırma, Pasif Sigara İçiciliği ve Nem
3.3.      Zararlı Maddeler
3.4.      Aydınlatma
3.5.      Isıl Konfor ve Aşırı Isınma
3.6.      Yapı İçi Gürültü

traffic.gif

LEED
Binalarda çevre dostu ve enerji tasarrufu yapan uygulamaların artması ile yeşil binalar ile ilgili standartlaşma ve sertifika verilmesi gündeme gelmiştir. Standartlaşma ve sertifika çalışmaları yapan kurumların ortaya çıkması ile sertifika çalışmaları başlamış ve bu kurumlar yeşil bina standartlarına uyan yapılara sertifikalar vermeye başlamıştır. Sertifika alan binalar yeşil bina ünvanı ile prestij kazanmakta ve satış ve kira değerleri artmaktadır.

LEED
Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesidir.

Varolma Nedeni
LEED aşağıdakileri desteklemek için oluşturulmuştur:
• Bütün binanın tasarımında çevre dostu olmayı desteklemek
• Bina endüstrisinde çevre dostu olmak konusunda liderlik yapma
• Çevre Dostu Olma rekabetini artırma
• Çevre Dostu Tüketimde tüketiciyi bilinçlendirme
• Bina endüstrisini transfer etmek
Çevre Dostu Bina Derneği üyeleri bina endüstrisinin her sektöründen gelmektedir. Bu üyeler kullanılacak sertifika sistemini sürekli olarak geliştirirler.

Bu sistem 6 alanda puan alır:• Sürdürülebilir Araziler (14 puan)
• Su kullanımında etkinlik (5)
• Enerji ve Atmofer (17)
• Malzeme ve Kaynaklar (13)
• İç Hava Kalitesi (15)
• İnovasyon ve Tasarım (4 artı 1 de tasarımda LEED sertifikalı profesyonel kullanmak)

Sertifika Sistemi
Binalar dört ayrı alanda sertifika alabilirler:
• Sertifika - 26 - 32 puan
• Gümüş - 33 - 38 puan
• Altın - 39 - 51 puan
• Platin - 52 - 69 puan
LEED sertifikası ABD'de USGBC ye yapılan başvuru üzerine sadece USGBC tarafından verilir.

LEED Çeşitleri
Farklı projeler için farklı LEED sertifika sistemleri geliştirilmiştir:
• LEED-NC: Yeni inşaat ve renavosyon
• LEED-EB: Varolan Binalar
• LEED-CI: Binada yaşayanlar için iç tasarım
• LEED-CS: Core-and-shell projects
• LEED-H: Evler
• LEED-ND: Mahalle Gelişimi



Kaynak: ÇEDBİK  - Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

KAYNAKLAR
ÇEDBİK   Çevre Dostu Binalar Derneği 
www.cevredostubinalardernegi.org


USGBC  Amerika Yeşil Binalar Konseyi (US. Green Building Council)   
www.usgbc.org


BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)
www.breeam.org


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Bu adreste ekolojik tarım, ekolojik ürünler, sağlıklı beslenme, yenilenebilir enerji, sürdürülebilir kalkınma, geri kazanım vb konularda bilgi ve haberlere ulaşabilirsiniz.
www.bugday.org


Temiz Üretim Bilgi Kaynağı
Bu adreste Prof. Dr. Göksel Demirer temiz üretim, temiz üretim araçları, temiz üretim sözlüğü, örnek uygulamalarla ilgili bilgiler sunuyor.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Prodest projesi
Prodest projesi; 6. Çerçeve Programı bünyesinde ETI kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse ediliyor. Bu adreste temiz üretim, temiz üretimin ekonomik faydaları, örnek uygulamalar, Avrupa Birliği Mevzuatı ve Çevre konularında bilgi bulabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap 


focus:innovation
Bu site, inovasyonun ülkemizde kurulmuş ve kurulacak olan firmalar için yeni bir kavram olduğu gerçeğinden hareketle, inovasyon konusunda bilgilendirme, farkındalık yaratma ve bilgiyi yayma amacıyla 2004 yılında Şirin Elçi tarafından kurulmuştur.
www.focusinnovation.net


İnovasyon: Yenilik, Yenilikçilik
Bu adreste inovasyon konusunda haberler ve kaynaklara ulaşabilirsiniz.
www.inovasyon.com


İnovasyon
Bilim, teknoloji, inovasyon tartışma platformu...
www.inovasyon.org


VİZYON 2023
Vizyon 2023 Projesinin ana teması; Cumhuriyetimizin 100. yılında, Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda
bilim ve teknolojiye hakim, teknolojiyi bilinçli kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış bir "refah toplumu" yaratmak olarak belirlenmiştir.

www.tubitak.gov.tr/home.do?ot=1&sid=472&pid=468


TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
Teknolojinin toplumsal faydaya dönüşme sürecini hızlandırmak amacıyla, ülkemiz sanayi kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Böylelikle, ülkemiz kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçilik kültürünün ve rekabet gücünün arttırılması hedeflenmektedir.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi
Gaziantep Sanayi Odası bu proje ile sanayicileri inovasyon konusunda bilgilendiriyor ve teşvik ediyor. Bu adreste inovasyon ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
www.inovasyonvadisi.com


Ulusal İnovasyon Girişimi
Ulusal İnovasyon Girişimi'nin kapsamı; 2023 Türkiye'si ve İnovasyon, İnovasyonun Finansmanı, İnovasyon için İnsan Kaynağı ve Yetenekler, Ortam ve Altyapı ve Kamuda İnovasyon başlıklarından oluşan bir Strateji Dokümanı hazırlanmıştır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı
Halkımızın başta tüketici hakları ve çevre konusunda bilinç seviyesini yükseltmek amacıyla kurulmuş olan ve kısa adı TÜKÇEV olan Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı;
www.tukcev.org.tr


Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı
Bu adreste; küresel ısınma, toprak erozyonu, ormanlar, tarım, su kaynakları, biyo çeşitlilik vb. konularda bilgi bulabilir, fidan bağışı yapabilirsiniz.
www.tema.org.tr


Orta ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi (REC)
REC, sürdürülebilir kalkınmanın çeşitli alanlarında çalışarak, paydaşlara çevre politikaları, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, çevresel bilgi ve atık yönetimi gibi konularda etkin çözümler üretmeleri için destek vermektedir.
www.rec.org.tr


WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
Doğal kaynaklarımız olmadan, onlara bağlı üretimin ve sanayinin de olamayacağı bir gerçektir. Yaşamın sürmesi, tamamen doğal kaynakların akılcı kullanımına bağlıdır. Bu yüzden WWF-Türkiye, iş dünyasıyla güç birliği yapılması gerektiğine inanmaktadır."Tüm üretim ve tüketim süreçlerinde doğaya bağımlıyız. Uzun vadede sürdürülebilir kullanım ilkeleri doğrultusunda doğaya yatırım yapılması gerektiği görüşündeyiz."  WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak.
www.wwf.org.tr


Çevreciyiz
Çevre sorunlarını ele alıyor. İklim değişikliği, su sorunu , biyolojik çeşitlilik, yoksullukla mücadele, sürdürülebilir kalkınma gibi konularda akademik makaleler, haberler sunuyor.
www.cevreciyiz.com


Küresel Isınma
Küresel ısınma nedir, küresel ısınmanın nedenleri, etkileri ve sonuçları, küresel ısınmanın Türkiye'ye etkileri, küresel ısınma ile ilgili fotoğraflar, videolar, forum ve haberler sitede yer alıyor.
www.kuresel-isinma.org


Gezegenimiz
Asit yağmuru, atıklar, beklenen doğal afetler, çernobil,  deprem, ekoloji, fosil yakıtlar, , gürültü kirliliği, hava kirliliği, hayvan ve bitkiler, kanserojen maddeler, karbon bütçesi, kuraklık, küresel ısınma,  Kyoto protokolü,  manyetik / kirlilik, nükleer / kimyasal silahlar, nükleer santral/enerji/kirlilik, orman / yeşil alan/ erozyon, sağlığımızı tehdit edenler, yenilenebilir enerji konularında haberler yer alıyor.
www.gezegenimiz.com


Doğa, çevre ve kültür konulu Ekoloji Magazin Dergisi
Doğa, çevre ve kültür konulu Ekoloji Magazin dergisinin web adresinde çevre ile ilgili çok çeşitli konularda bilgi bulmak mümkün.
www.ekolojimagazin.com


Türkiye'nin En İyi Küresel Isınma Kaynak Sitesi
Küresel ısınma nedir, etkileri, güncel konular, sera gazları, Kyoto protokolü, hava kirliliği vb konularda bilgilere bu adresten ulaşabilirsiniz.
www.kureselisinmaveetkileri.com


DIYADINNET.COM
Bu adreste; küresel ısınma, ekosistem nedir, iklim değişikliği çerçeve, sera etkisi ve küresel ısınma, hava kirliliği, doğal afetler,  erozyon ve korunma yolları, küresel ısınmanın tanımı, tarım ve beslenme sorunu, Türkiye'de erozyon, Antarktika'da hava sıcaklığı konularında bilgi bulabilirsiniz.
www.diyadinnet.com/ile-ilgili-bilgiler/index.php?BilgiBul=k%FCresel+%FDs%FDnma


Küresel Isınma ve İklim Değişikliği
Bu adresre yer alan konu başlıkları; Küresel Isınma, Küresel Isınmanın Tarihi Gelişimi, Sera Etkisi, Sera Gazları, İklim Değişikliği Neden Kaynaklanır? İklim Değişikliği ve Türkiye, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Ülkelerinin Yükümlülükleri, Eğitim-Öğretim ve Halkın Bilinçlendirilmesi, Neler Yapmalıyız? Ülkemizde Son Durum, Dünya Devletlerinin Konuya İlgisi, Basının Konuya İlgisi, Kyoto Protokolü, Kyoto Protokolü (İng)
www.iklim.cevreorman.gov.tr/Gazi/index.htm


Küresel Isınma - En iyi temizlik kirletmemektir
Küresel ısınma ve etkileri ile ilgili haberler, forum ve konular, resimler yer alıyor.
www.kureselisinma.org


Küresel Felaket
Bu adreste; Küresel ısınma, küresel ısınma hakkında her şey, küresel ısınmanın nedeni, küresel ısınma, yazıları, küresel ısınma resimleri, ekoloji, su bilinci, olumlu haberler, küresel felaket konularında bilgi bulabilirsiniz.
www.kureselfelaket.net


İklimler Değişiyor...
İklim değişikliklerinin etkileri konu alınıyor. Küresel ısınma, sera gazları orman ve okyanuslarda değişiklikler, küresel felaket konularında haberler ve bilgiler yer alıyor.
www.iklimlerdegisiyor.info


Temiz Enerji Araştırma Grubu
Bu adreste güneş enerjisi, bioenerji, rüzgar enerjisi ve yakıt pilleri ile ilgili bilgilere ve çalışmalara yer veriliyor.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Yeni ve Temiz Enerji Uygulama Araştırma Merkezi
Güneş enerjili ocaklar ile ilgili bilgileri bu adreste bulabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Bu adreste elektrik üretim teknolojilerinin yenilenebilir enerji, yeşil enerji ve temiz enerji olarak sınıflandırılması hakkında bilgi bulabilirsiniz.


Greenpeace
Bu adreste temiz enerji ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Güneş Enerjisi Topluluğu
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu, güneş enerjisi ile ilgili konularda bilim ve teknolojinin geliştirilmesi, araştırma ve geliştirmenin özendirilmesi, güneş enerjisinin yaygın kullanımının teşvik edilmesi gibi konularda faaliyet göstermek için kurulmuştur.
www.gunder.org.tr


Temiz Enerji Vakfı
Bu adreste temiz ve tükenmez enerjilerin yaygın, etkin ve verimli kullanımını sağlayacak araştırmalar, bilgiler ve etkinlikler bulabilirsiniz.
www.temev.org.tr


Temiz Dünya Ekoloji Derneği
Türkiye'de ve dünyada yok olmaya başlamış doğal ve kültürel zenginlik kaynaklarını korumak ve her tür çevre dostu üretim ile tüketimi teşvik etmek Temiz Dünya Ekoloji Derneğinin temel hedeflerini oluşturmaktadır.
www.temizdunya.org


Türkiye'nin Biyodizel Biyogaz Portalı
Bu adreste enerji bitkileri biyodizel ve biyogaz ile ilgili araştırmalara ulaşabilirsiniz.
www.biyodizelturkiye.com
Linkback: Enerji Tasarruflu Yapılar ve Yeşil Binalar.


Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif
  • Gösterim 19,100 
  • Teknik Bina Yönetimi Konuları
  • 0 Yanıtlar


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı