admin
Tue 3 June 2008, 05:24 pm GMT +0300
DEĞERLİ ARKADAŞLAR BENİM ACİL BİR SORUNUM VAR.SİTE GENEL KURULUNU YAPTIK ANCAK YÖNETİM KURULU BİLANÇO VE FAALİYET RAPORUNU GENEL KURUL İBRA ETMEDİ.BENDE DİVAN BAŞKANIYDIM. ŞİMDİ NE YAPMALIYIZ BENİM BURADAKİ SORUMLULUĞUM NEDİR?TOPLANTI TUTANAĞINI TESLİM EDECEK MERCİİ BULAMADIM ACİLEN YANITLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.
Eğer ibra toplantıya katılanların çoğunluğu ile kabul edilmemişse , o halde toplantıya katılanlar bir arada veya bir tek kat maliki de olsa , ya da toplantıya katılmayan herhangi bir kat maliki 6 ay geçmeden ibra edilmeme hususu ne ise bu konuda dava açabilir.
İbra sonrasında yeni yönetim seçilemeden toplantı dağılmışsa ve karar tutanakları ve imza ekleri katılımcılar tarafından imza edilmemişse eski yönetimin yeniden olağanüstü olarak toplantıya çağırması gerekir.
İbra sonrasında yeni yönetim seçilemeden toplantı dağılmışsa , ancak karar tutanakları ve imza ekleri katılımcılar tarafından imza edilmemişse yöneticinin fiilen ibra edilmemesi bir sonuç doğurur. Eski Yönetimin görev süresi sona ermiştir.
Bu durumda kat malikleri yeniden toplantıya çağırılmalıdır. Eski yönetim toplantıya çağıramayacağına göre ya kat maliklerinin 1/3'ünün yazılı talebi ile olağanüstü bir toplantı yapılmalıdır. ( Yeni Yönetici Seçimi İçin) . Ya da henüz denetçinin ibrası gerçekleşmemişse denetçi kat maliklerini bu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Bu durumda yönetici atanması için mahkemeye başvuramazsınız. Çünkü ;
İstifa eden yönetici yerine, kat mâlikleri toplantıya çağrılmadan ve oradan bir karar alınmadan, yönetici atanması için mahkemeye başvurulamaz. (Y. 5. HD., 16.02.1976, E. 1976/381, K. 1976/1762.)
Yönetici ibra edilmediğine göre ;
Yönetici; hesapları açıklamazsa, yaptığı giderden artan parayı iade etmezse, bu usulsüz harcamaları ya da ortak giderler için toplanan paradan arta kalanı, talep edilmesine rağmen vermezse, Kat Mâlikleri Kurulunda ibra edilemez ve hakkında Sulh Mahkemesinde "Zimmet Dâvası" açılır.
Ancak bu dâva Ceza Kanunundaki "Zimmet Suçu" ile ilgili değildir.
Bu konudaki dâvayı yeni yönetici, kat mâliklerinden yetki almadan açabilir.
Kat mâliklerinden herbirinin de dâva açma hakkı vardır.
Yönetici, zimmetindeki yönetim paralarını yeni yöneticiye devretmek zorundadır.
Görevine son verilen yönetici defterleri teslim etmeye mecburdur. (Y. 5. HD., 12.05.1986, E. 1986/2145, K.1986/6565.)
Yeni yönetici, eski yönetici aleyhine , onun yönetici bulunduğu dönem hesaplarının yalnış olduğunu ileri sü rerek dâva açabilmesi için, önce Kat Mâlikleri Kurulundan karar alması gerekir. (Y. 5. HD., 30.11.1981, E.1981/10221, K. 1981/11840.)
Divan başkanı siz olduğunuza göre diğer divan heyeti üyeleri ile beraber toplantı tutanağının altını ve her sayfasını imzalayarak iadeli taahhütlü olarak kat maliklerine gönderiniz. Bu masrafı daha sonraki yönetimden talep edebilirsiniz.
Yukarıdaki önerimi yapmanız sadece önerimdir. Bu dahil başkaca yasal yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Yönetici ibra edilmediğine göre toplantı tutanağını kat maliklerine göndermeyecektir. Yeni yönetici seçilememişse zaten yönetici bulunmamaktadır.
Yeni yönetim seçilmişse defterleri ibra edilmeyen şekle uygun olarak eski yöneticiden teslim alacak, ibra edilmeyen hesaplar ile yeni yönetime devam edecektir. İbra edilmeyen yöneticiye ait yapılabilecek işlemleri yukarıda anlattım.
İyi günler dilerim.