admin
Sat 9 February 2008, 04:45 pm GMT +0200
Sayın Dumlupınar.
İlk mesajınızı değiştirmişsiniz. Ancak eskisinde çok önemli bir cümle var.
"Ben 22 villadan oluşan inşaası yeni bitmiş bir siteden bir gayrimenkul aldım. Öğrendiğim kadarıyla mevcut 14 bölümden 13 adeti satıldı. "Bu durumda müteahidde 11 adet bağımsız bölüme ait mülkiyet vardır. Önemli bir çoğunluk .
Neyse ikinci mesajınıza göre yanıtlayalım.
Sizin villa sitenizin yönetim planı hazırdır. Tapudan veya kat mülkiyetine geçiş yapılmamışsa müteahhidden edinin. B yönetim planında mutlaka işletme organizasyonunun özel yönetim şirketi tarafında yapılacağına dair en azından bir asgari süre içeren bir madde bulunmaktadır. Kanısındayız.
Büyük ihtimalle bu metin "Anauarimenkul yönetimi 5 yıllık bir süre için müteahhid şirket tarafından belirlenecek bir yönetim organizasyonuna yaptırılır." Tabi bu metin çeşitli biçimlerde yazılmış olabilir.
Bu metin ile beraber tabiki yıılık olağan genel kurullarda yasaya göre tanımlanmıştır. toplanma tarihleri bellidir.
Söylediğim metin varsa dahi site genel kurulu teşkil edilince siz yönetim şirketini yılllık olarak ibra edeceksiniz ve her yıl için bütçeyi onaylayacaksınız. Yani kat mülkiyeti kanununa yönelik haklarınız devam edecek.
Bununla beraber söylediğim metin yoksa ve siz mütahhid ile yaptığınız satış sözleşmelerinde sitenin yönetimine ilişkin bir maddeye imza atmadı iseniz ve mütahhide bir muvaffakatname yada vekaetname vermedi iseniz. bu durumda böyle bir konuy kabul etmek durumunda değilsiniz.
Site kat malikleri kurulu toplanınca konuyu gözden geçirir ve kat malikleri kurulu olarak site yönetimine ilişkin kararlar alabilirsiniz.
Söylediğimiz hususları araştırın. Sonra daha belirleyici bir şekilde sorunuzu yöneltirseniz daha açık bir cevap alabilirsiniz.
Bununla beraber kat mülkiyeti kanununda değişikilik yapan kanunun geçici 3. maddesi Toplu Yapılara İlişin yapıların yeni kanuna göre değişmesi gereken yönetim planı maddeleri varsa bunların değiştirilmesine yöneliktir.
Sizin yönetim planınızın değiştirilmesi için öncelikle toplu yapı hususlarına uyup uymamanız ile ilgili bir durumun araştırılması gerek.
Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı açıklamalara ulaşmak için...
http://www.katmulkiyeti.com/portal/forum/index.php?topic=407.0konusuna tıklayınız . Oradan açılan linklerden durumunuza uygun bir hal olup olmadığına bakınız.
Sonra yönetim planı değişikliğini gündeme getiriniz. Mütahhidi elinde en üstte belirttiğim gibi bir çoğunluk varsa , yapı tipiniz toplu yapıya uygun olsa da yönetim planı değişikliğini başaramama ihtimaliniz yüksektir.
Maliklerin onayı olmaksızın yapılan bu işlemin hukuki geçerliliği yoktur diyeceğim ancak mütahhidinizin bu konuyu atlamadığını ve yukarıda saydığım belgelere sahp olduğu kanaatini taşıyorum. Bunları bir araştırın.
Eğer ortada var olan sözleşmelerde, yönetim planında veya verdiğiniz vekalet veya muvaffakatnamelerde söz konusu durum yoksa o halde haklısınız. Sitenin diğer kat maliklerinin fikirlerini de ednmeniz maksadı ile ilk genel kurulunuz teşkil edilene kadar ödemeleri yapmanızı öneriririz.
Ancak ortada hukuki bir zorunluluk yoksa, o halde yönetime bir ihtarname çekersiniz, yönetimin usulsuz teşkil ediliğini ve tarafınızın borçlandırıldığı aidatların toplanması konusunda yetkisi olmadığını ve acil olarak genel kurul toplamasına yönelik bir ihtarname ile toplantının yapılması için uygun örneğin 30 gün gibi bir süre verirsiniz , toplamadığı taktirde ödemeleri gerçekleştirmeyeceğinizi ifade edersiniz.
Bu durumda dahi tarafınıza icra işlemi yapılabilir. Mahkeme kararı sonucu gerekli işlemler yapılır.
Ancak..." Emin Olmadan Adım Atmayın. Zararlı Çıkarsınız..."