Kat Mülkiyeti Kanunu ve Apartman, Site Uydu Kent Yönetimi ve Yöneticiliği - KatMulkiyeti.Com Forumu - Eski mülksahibine ait ödenmemiş aidatlar yeni mülk sahibine mi geçer ?

Adsense kodları

Eski mülksahibine ait ödenmemiş aidatlar yeni mülk sahibine mi geçer ?

Smf Seo Versiyon Kat Mülkiyeti Kanunu ve Apartman, Site Uydu Kent Yönetimi ve Yöneticiliği - KatMulkiyeti.Com Forumu, -- Seo entegre sistem.

Array
migrosoft
Sat 5 April 2008, 09:41 am GMT +0300
Merhabalar. Ben bir daire satın aldım. Daireye taşınmamdan yaklaşık bir sene sonra apartman yöneticisi gelerek eski evsahibine ait oldukça yüklü bir aidat borcu olduğunu söyledi.  ödeyemeyeceğimi, eski ev sahibi buradayken neden bu paranın tahsil edilmediğini sordum. bağırdı çağırdı. eski evsahibini arayıp durumu sordum. öyle bir borç olmadığını söyledi... bunun üzerine yöneticiye defterlere bakmak istediğimi söyleyince de defterlerin ve diğer tüm evrakın çalınmış olduğunu söyledi.

kanunen kim haklıdır ? eğer ben haklı isem bunun kanundaki tarifi ne şekildedir ?

admin
Tue 10 June 2008, 03:37 pm GMT +0300
Öncelikle sorunuzu Forum Bakımı sırsında farkettik. Gözümüze çarpmamış. Bu sebeple özür dileriz.
Belki size faydası olmayacak ama başkaları için açıklamamız yararlı olabilir.

Hatalısınız. ! Evi satın alırken tapuya gitmeden önce yönetime uğramalı idiniz. Ve yönetime olan borcun kapanmasını sağlamalı idiniz.

Şanslısınız. ! Tapu devir teslimi anından itibarenki aidat borçlarından sorumlusunuz.

Riskiniz Var! Yönetim borcu bildiğinizi öne sürerek dava açabilir.

Avantajlısınız! Eski malike ulaşabiliyorsunuz. Davanın kendisine yöneltilmesini sağlayabilirsiniz.

Tapu'daki kayda güvenerek harabolmuş bağımsız bölümü satın alan kişi, bu yüzden uğradığı zararı tazmin ettirmek için isterse yöneticiye, isterse bağımsız bölümün mâlikine başvurabilir.

Bu maddee önemlidir. Evi görmeden de satın alma ihtimalinin olduğunu  göstermemektedir. Evi görmeyen aidat borcunu da öğrenemez.

Asıl borç size değil, eski malike aittir.

Yöneticinize de bir kaç söz! Yüklü bir borç oluşmuşsa bir kaç yıllık tır. Bir yılda sizin satın alma tarihinizden itibaren geçmiş.
Yönetici veya değişen yöneticiler görevlerini iyi yapmadıklarından sorumludurlar. Siz hariç diğer kat maliklerinin herhangi birisi veya bazıları yönetici veya yöneticilerden ilgili dönemlere ait zararın tazmini davasını açabilirler. Zararı  tahsil edip yöneticilik hesabına yatırabilirler.

Defterlerin ve diğer tüm evrakın çalınmış olduğunu söyleyen bir yönetici hangi iyi niyetle borcun ait olmadığı yeni kat malikinden ödeme talep edebilir.

Bırakın ihtarname çeksin.

Bu durumda %80 -90  haklısınız. Puan kırdım . Ev alırken yönetime de bir uğrayalım.
Borcu olmadığını söyleyen eski malik konusunda yorum yapmıyorum.
Ödeme talep eden yönetici %100 haksız.

Anadolu 'nun bir sözü vardır.
DE GET YÖNETİCİ ! DE GET!

admin
Wed 6 April 2011, 09:51 pm GMT +0300
Bu konuda yeni bir soru geldi. Arama yaparken soruyu daha önce cevapladığımı farkettim. Ancak burada bazı kısımlar eksik kalmış.

Kat Mülkiyetinin Devri Halinde Eski Malikin Aidat Borcundan Yeni Malikin Sorumlu Tutulamaz!

Kat Mülkiyeti Devrinin tapuda yapılması ile yeni malik   KMK’nın ilgili maddeleri ve 18.HD. 1/10/2002t. 2002/7159E 2002/9012K.;  ve 5.HD. 7/11/1979t. 1979/6541E. 1979/8201K. Ve benzer Yargıtay ve hukuk dairesi kararları uyarınca Kat Mülkiyetinin Devri Halinde Eski Malikin Aidat Borcundan Yeni Malikin Sorumlu Tutulamayacağı hükümleri uyarınca eğer varsa eski malik ve/veya  önceki maliklere ait ödenmemiş ve/veya ödemesi gecikmiş olan  tüm ortak gider ve avans paylarından (aidatlardan) , yatırım paylarından, devirden önce duyurulmuş ve ödeme tarihi geçmiş olan her türlü paylaşım ,  ortak abonmanlık, şube yolu veya çap büyütme gibi işlemler ile İSKİ, BEDAŞ, İGDAŞ , TÜRK TELEKOM vs. dağıtım şirketlerinin işlemlerinden dolayı 37 nolu bağımsız bölüme intikal eden paylar , bu tip borç , veya gecikmiş borç ve ilgili borçlara ait olan gecikme tazminatı , faiz ,avukatlık ücreti, dosya ücreti gibi ücretlerden sorumlu tutulamaz.

Sadece çalışanlara ait maaş , ihbar ve  kıdem tazminatı   gibi ödemelerde İş Yasının "İşyeri Devri" hükümleri geçerli olup, tapu devrinin yapıldığı tarihten  itibaren 2 yıl içinde çalışanlara yapılacak ödemelerden eski ve yeni malik müteselsilen sorumlu olup, 2 yıla kadar yeni malik yapacağı ödemeleri eski malikten talep edebilir , 2 yıldan sonra ise geçmişe doğru tüm çalışanlara yapılması gereken ödenmemiş maaş, ihbar , kıdem tazminatı ve bunlara bağlı olarak çalışanların açacağı davalarda mahkeme sonucu kesinleşen borç, gecikme tazinatı, faiz , yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinden yeni malik sorumlu olacaktır.

Bu tip eski masraf ve borçlardan dolayı mülkiyetin devri tamamlanmış olduğunda her türlü tahsilat işlemlerinde , yeni malike, menkul ve veya gayrimenkullerine, ilgili anagayrimenkulde bulunan malikin  bağımsız bölüm ve eklentilerine yapılacak tebligatların , ilamlı veya ilamsız icra takiplerinin geçersiz olacağını,  KMK ve ilgili yargı, Yargıtay ve hukuk genel kurulu  kararlarına aykırılık teşkil edeceğini, yönetimin , çalışanlarınveya vekil yada vekillerin bu tür işlemleri yapmaları halinde yeni malikin her türlü dava hakkının saklı olduğunu da belirtmek gerek.

Yukarıdaki belirttiğim üzere -Yeni satın alınan bir dairenin,eski borçlardan dolayı önceki mal sahibine yönetimin ulaşması kuraldır.Yeni mal sahibinin ulaşmasına gerek duyulmaz,bunu yönetici yapabilir.

Yani durumun   1319 sayılı yasanın 30’ uncu maddesinin 3239 sayılı Kanun’ un 110’ uncu maddesiyle değişen fıkrasınca; geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlâk vergilerinin ödenmesindeki sorumlulukla eş tutulması hatalıdır.

Hatta eğer eski malikle yeni malik arasında bir anlaşma yapılmamışsa dahi ,yeni ev sahibinden ancak evi satın aldığı tarihten itibaren ortaya çıkan borçları tahsil edebilir ,önceki borçlardan yeni ev sahibi sorumlu değildir.