admin
Sun 2 March 2008, 02:12 pm GMT +0200
Merhaba,
Ben 30 adet daire-dükkan karışımı bir apartmanın yöneticisiyim. Son Kat Mal. Gnl Krl.Toplantısında, genel giderlerin petek dilim sayısına göre bölünmesi 1 kat malikinin kabul etmemesine rağmen karar verildi. Toplantı çoğunluğumuz, %50'den fazla idi. Bu şekilde yapmamızın sebebi ise şu: Apartmanda 4 dükkan var 4'düde farklı. Ayrıca her katta 6 daire var ve 4'ü yine farklı, en üst katta 5 dubleks, 1 normal daire var, dublekler ise 3 farklı çesit. (Yani ikisi aynı, üçü farklı). Şimdi esas konuya geldiğimizde. Bir dubleks daire, kendi altındaki normal dairenin petek dilim sayısının 2 katından fazla. Normal dairenin petek dilim sayısı, 102, dubleks dairenin petek dilim sayısı 214. Biz toplanan aidatın % 90'na yakınını kalorifer kömürüne harcıyoruz. (Kapıcımız yok, anlaşmalı kalorifercimiz var) Bu durumda tabiki dubleks daireden iki katı yakıt bedeli alınacak, adil olan da bu sanırım. Metre kareye veya arsa payına vurarsak, tabiki aidat miktarı (dubleks için) düşük olacak. Peki sizce hangisi adil, harcanan kömürden iki katı yararlanan dubleks sahibinden iki katı yakıt parası almak mı, yoksa dubleks'in ısınması için harcanan yakıtın ücretini diğer normal dairelerden almak mı? Bana göre en adili petek dilim sayısı. Tabi bu durum bizim gibi bir apartmanında 4, 5 çeşit daire olanlar için. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...
Sayın hie17,
Yukarıdaki yorumumuzu okudunuz sanırım. Orada eksik bir nokta bırakmamışız. Bizim yorumumuz ve hukuk genel kurallarının neticesi yukarıdadır.
Farklı daireler farklı dilim sayıları kullanabilmeliler. Mesela aynı metrekareye sahip kuzey daireler ve güney dairelerin ısıtma tesisatları kurulurken önemli olan petek sayısı değil, aynı konforu yaratacak ısı miktarının elde edilmesidir. Mühendisler birçok değişkene göre proje yaparlar.
Bu tip bir çalışmaya örnek vermem gerekirse... Lütfen Tıklayınız...
http://www.katmulkiyeti.com/portal/forum/index.php?topic=370.0Diğer taraftan yönetim planınızı lütfen okuyunuz. Yönetim planınızda yakıt giderlerinin paylaşımı için ne yazılmıştır?
Yönetim planınızda eğer yakıt parası için; arsa payı veya eşit dağılım gibi ibareler varsa yani "dilim sayısına göre " bölümlendirme söz konusu değilse bu durumda "dilim sayısına" yakıt parası toplanması için iki yol vardır. Ya yönetim planınızın ilgili maddesini değiştireceksiniz ( toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile ) ya da eğer yönetim planınızı değiştirmiyorsanız kat malikleri kurulunda tüm kat maliklerinin ( yalnızca toplantıya katılanların değil tümünün) kabulü ile yakıt parasının dilim sayısına göre toplanmasını kabul edeceksiniz. Yani mutlaka işlem kat malikleri kurulu ile yapılacak. Bunun dışında imza toplama,muvafakatname alma gibi işlemler hükümsüzdür.
Yönetim planınızda eğer yakıt parası için hiç bir ibare yoksa o halde Kat mülkiyeti Kanununa göre yönetim planında böyle bir belirleme olmadığından yakıt parasının arsa payına göre toplanması gerekir. Durum bu ise bu durumda "dilim sayısına" yakıt parası toplanması için iki yol vardır. Ya yönetim planınıza ilgili maddeyi ekleyerek değişiklik yapacaksınız ( toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile ) ya da eğer yönetim planınızı değiştirmiyorsanız kat malikleri kurulunda tüm kat maliklerinin ( yalnızca toplantıya katılanların değil tümünün) kabulü ile yakıt parasının dilim sayısına göre toplanmasını kabul edeceksiniz. Yani mutlaka işlem kat malikleri kurulu ile yapılacak. Bunun dışında imza toplama,muvafakatname alma gibi işlemler hükümsüzdür.
Şimdi ise bazı hukuk genel kurulu kararlarından örnekler veriyim.
Giderlerin taksim şeklinin değiştirilmesi tarafların anlaşmasına bağlıdır. Anlaşmanın kabulü, bütün kat mâliklerinin oybirliği ile mümkündür.Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyarınca katmalikleri kurulu kararının iptali davasından dolayı yapılan yargılamasonunda, davanın reddine dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Dava, yönetim planında gösterilen genel giderlere katılma şeklini değiştiren kat malikleri kurulu kararının iptali istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar tarafından temyiz edilmiştir. Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesinde; kat maliklerinden her birinin aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine eşit olarak, diğer giderlere ise arsa payları oranında katılmakla yükümlü oldukları açıklanmıştır. Yönetim giderlerinin arsa payına göre olmadığına ilişkin kural yönetim planında ayrıca benimsenmiştir. Giderlerin taksim şeklinde değiştirilmesinin tarafların anlaşmalarına bağlı olduğu madde metninde açıkça belirtilmiştir. Anlaşmanın kabulü bütün kat maliklerinin ittifakı ile mümkündür. Bu nedenle tüm kat maliklerinin oybirliği ile alınmış bir karar olmadığından davacıların istemlerinin kabulü ile giderlerin paylaştırma yöntemini değiştiren kat malikleri kurulunun 4/5 çoğunlukla aldığı kararın iptali gerekirken reddine hükmolunması doğru bulunmamıştır. Davacıların temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi gereğince bozulmasına ... (Y. 5. HD., 16.04.1990, E.1989/23877, K.1990/12.)Kat mâliklerinin, başka türlü bir anlaşma olmadıkça genel giderlere arsa payı oranında katılmaları gerekir. Oybirliği ile kabul edilen bir ödeme biçiminin değiştirilmesini istemek kanuna aykırıdır.Taraflar arasındaki 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası uyannca kalorifer yakıt parasının ödenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili yönünden süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü: Kat mülkiyetine geçilmiş bir apartmana ait yönetim planında ve 14.08.1977 ve 08.12.1985 günlü kat malikleri kurulu kararlannda yer alan "yakıt giderlerinin, kalorifer radyatör dilimleri adedine göre alınacağına" ilişkin hükümlerin hakkaniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri süren davacılar giderlerin arsa payına göre alınmasına ve bu nedenle de sözü edilen yönetim planı hükmü ile kat malikleri kurulu kararlannın iptaline karar verilmesini istemişlerdir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesine göre (kat malikleri başka türlü bir anlaşma olmadıkça, genel giderlere arsa payı oranında) katılırlar.
Dava konusu taşınmaz için kat malikleri oybirliğiyle (radyatör dilimine göre genel giderlere katılacaklarını) kabull etmişlerdir. Böyle olunca, davacıların hakkaniyet ilkelerini öne sürerrek, oybirliğiyle kabul edilen bir ödeme biçiminin değiştirilmesini istemeleri yasa hükümlerine aykırıdır.
Mahkemece, davanın bu nedenle reddine karar verilmesi gerekirken bilirkişilerin görüşlerine dayanılarak davanın kabulüne hükmolunması doğru bulunmamıştır.
Davalıların temyiz itirazları yerinde olduğumdan, hükmün yukarıda açıklanan nedenle HUMK.nun 428. madde si. gereğince bozulmasına (Y. 5. HD.; 16.10.1989, E.1989/26095, K. 11989/20048.)Kat mâliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça yakıt ve demirbaş giderlerini kendi arsa payları oranında öderler.Taraflar arasındaki, 634 sayılı Yasa uyarınca yakıt ve demirbaş giderlerinin kat malikleri kurulunun arsa payı oranında alınması yolundaki varmış olduğu kararların iptali davasından dolayı, davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesii davalı vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; .dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava; yakıt ve demirbaş giderlerinin, kat malikleri kurulunun arsa payı oranında alınması yolunda vermiş olduğu kararların iptali istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesine- göre; kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olnudıikıça yakıt ve demirbaş giderlerini kendi arsa payları oranında öderler
Böyle bir anlaşma olmadığı, davacının arsa payının dairesinin yüzölçümüne göre fazla olduğu anlaşılmaktadır-. Kat Mülkiyeti Kanununun 3. maddesine göre; kat mülkiyetine geçmiş olan ana yapının bağımsız bölümlerinden her birine kat irtifakınım kurulduğu tarihteki, doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilmiş isetbu tarihteki değerleriyle oranlı olarak arsa payı verilir. Davacının aısa. payında, değerine göre fazlalık olduğu takdirde arsa payının dücelltilmesi davası açarakeşitsizliğin giderilmesi mümkün olup kat malikleri kurulu kararı ve Yasanın 20. maddesine aykırı biçimde yakıt giderlerinin eşit olarak alınmasına karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Davalıların temyiz itirazları yerinde olduğundan, açıklanan nedenle hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince bozulmasına ... (Y. 5. HD.; 14.03.1991, E.1990/26550, K.1991/8730.)Netice:
Eğer yönetim planında yakıt parasının nasıl alınacağına dair bir ibare yoksa , yakıt parası diğer tüm yorumlarınıza bakılmaksızın arsa payı oranında toplanır. Bu durumun değiştirilmesi ancak kat malikleri kurulunda tüm kat maliklerinin katılımı ile (DİKKAT!!! KATMULKIYETI.COM YETER SAYI İÇİN VERDİĞİ YORUMLARDA SADEE TOPLANTIYA KATILANLARIN DEĞİL TÜM KAT KAT MALİKLERİNİN TOPLANTIYA KATILMASINI BELİRTMEKTEDİR) mümkün olabilir ve tüm kat maliklerinin yakıt parasının paylandırma şeklinin arsa payına göre değil de bir başka yönteme göre toplanmasını kabul etmeleri gerekir. Yani tüm maliklerinin %100'ü paylandırma şeklinin değişimini kabul etmelidir.
Yönetim planında yakıt parasının nasıl alınacağına dair bir ibare varsa ve bunun değiştirilmesi yönünde bir karar alınmak isteniyorsa aynı şartlar ve yeter sayı geçerlidir. Fakat yönetim planı değiştirilerek sorun çözülmek isteniyorsa bu durumda tüm kat maliklerinin 4/5 oyu ile değiştirilen yeni yönetim planında yakıt parasının bir başka esasa göre toplanmasını ekler iseniz bu durumda yeter sayı toplantıya katılanların değil tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğudur. İlgili kat malii kabul etmediği için eğer yönetim planınızda "dilim sayısına göre" yakıt parası toplanır ibaresi yoksa ve yönetim planınız yoksa dahi şu an için "dilim sayısına göre aidat" toplamanız yasaya aykırıdır. Hakkaniyet konusunda yorum yapmayacağım. Önemli olan hukuk ve kararlarıdır. Saygılarımla,