Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Eski Malikin Ödediği Aidatı İsteme Hakkı Varmı?

Başlatan koray-k, Temmuz 30, 2010, 02:02:23 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba,

Geçtiğimiz sene (2009 ) nisan ayı içerisinde bir apartman dairesi satın aldım. Satın aldığım esnada apartmandaki bir dairenin yaşlı sahibi oldukça uzun süredir aidat ödememekteydi (Borcu 15.000 TL'yi aşmıştı).  Daireyi satın aldığım dönemden sonra bu kişi ile ilgili takip başlatılarak dairesi icraen satıldı ve borcu tahsil edildi. Tahsil edilen bu tutar apartmanın yakıt, demirbaş ve tadilat gibi muhtelif harcamaları için kullanıldı.

Konutumu satın aldığım kişi, geçtiğimiz kış bu kişinin ödemediği aidatlar nedeneniyle apartmanın 2008-2009 kış dönemindeki aidatların arttırılmak zorunda kalındığını, artık tahsilat yapıldığı için paranın kendisine iade edilmesi gerektiğini belirterek benden para talep ediyor.

Eski malikin böyle bir hakkı varmıdır. Satın aldığım tarihten itibaren her türlü borç ve alacak hakkı bana mı geçmiştir.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Linkback: Eski Malikin Ödediği Aidatı İsteme Hakkı Varmı?


  • Gösterim 8,969 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

Daha önce bu tip bir soru yanıtlamış idim. O soruya ilişkin gerekçelere dayanarak;

Daireyi satın aldığınız dönemden sonra aidatlarını satın aldığınız dönemden önce ve/veya sonra ödemeyen bir başka kat maliki hakkkında yapılan icra takibi sonrasında tahsil edilen rakam üzerinde şu şekilde bir hakkınız vardır.

Kat malikleri kurulu  tahsil edilen bu tutarın apartmanın yakıt, demirbaş ve tadilat gibi muhtelif harcamaları için kullanılma kararı almış ise rakam üzerindeki hakkınız ortak gider ve avans paylarına geçmiştir. Burada eski malikin ilgili rakamdan payınıza düşen tutarı talep etme hakkı yoktur.

Bağımsız bölümünüzü satın aldığınız eski malik, sizin tapu devrini almanızdan önceki  önceki  kış , borçlu olan malikin  ödemediği aidatlar nedenniyle apartmanın 2008-2009 kış dönemindeki aidatların arttırılmak zorunda kalındığını her ne kadar bildirse de yapılan tahsilat üzerinde sizin nezdinizde hakkı bulunmamaktadır.

Paranın kendisine iade edilmesi talebini size değil kat malikleri kuruluna - artık kat maliki de olmadığı için - yöneticiye iletecektir.

Sizden  para talep etme durumu yoktur.

Eğer yönetim tahsil edilen rakamı kat maliklerine ilgili paylaşım esaslarına göre paylaştırarak iade etse idi. Bu taktirde siz bu rakamı eski malike teslim etmeli idiniz.

Satın aldığınız tarihten itibaren geriye doğru her türlü borç eski malike ait olup, alacak hakkı durumu yukarıda yazdığım esas çerçevesindedir.




Alıntı Yap
Bu konuda yeni bir soru geldi. Arama yaparken soruyu daha önce cevapladığımı farkettim. Ancak burada bazı kısımlar eksik kalmış.

Kat Mülkiyetinin Devri Halinde Eski Malikin Aidat Borcundan Yeni Malikin Sorumlu Tutulamaz!

Kat Mülkiyeti Devrinin tapuda yapılması ile yeni malik   KMK’nın ilgili maddeleri ve 18.HD. 1/10/2002t. 2002/7159E 2002/9012K.;  ve 5.HD. 7/11/1979t. 1979/6541E. 1979/8201K. Ve benzer Yargıtay ve hukuk dairesi kararları uyarınca Kat Mülkiyetinin Devri Halinde Eski Malikin Aidat Borcundan Yeni Malikin Sorumlu Tutulamayacağı hükümleri uyarınca eğer varsa eski malik ve/veya  önceki maliklere ait ödenmemiş ve/veya ödemesi gecikmiş olan  tüm ortak gider ve avans paylarından (aidatlardan) , yatırım paylarından, devirden önce duyurulmuş ve ödeme tarihi geçmiş olan her türlü paylaşım ,  ortak abonmanlık, şube yolu veya çap büyütme gibi işlemler ile İSKİ, BEDAŞ, İGDAŞ , TÜRK TELEKOM vs. dağıtım şirketlerinin işlemlerinden dolayı 37 nolu bağımsız bölüme intikal eden paylar , bu tip borç , veya gecikmiş borç ve ilgili borçlara ait olan gecikme tazminatı , faiz ,avukatlık ücreti, dosya ücreti gibi ücretlerden sorumlu tutulamaz.

Sadece çalışanlara ait maaş , ihbar ve  kıdem tazminatı   gibi ödemelerde İş Yasının "İşyeri Devri" hükümleri geçerli olup, tapu devrinin yapıldığı tarihten  itibaren 2 yıl içinde çalışanlara yapılacak ödemelerden eski ve yeni malik müteselsilen sorumlu olup, 2 yıla kadar yeni malik yapacağı ödemeleri eski malikten talep edebilir , 2 yıldan sonra ise geçmişe doğru tüm çalışanlara yapılması gereken ödenmemiş maaş, ihbar , kıdem tazminatı ve bunlara bağlı olarak çalışanların açacağı davalarda mahkeme sonucu kesinleşen borç, gecikme tazinatı, faiz , yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinden yeni malik sorumlu olacaktır.

Bu tip eski masraf ve borçlardan dolayı mülkiyetin devri tamamlanmış olduğunda her türlü tahsilat işlemlerinde , yeni malike, menkul ve veya gayrimenkullerine, ilgili anagayrimenkulde bulunan malikin  bağımsız bölüm ve eklentilerine yapılacak tebligatların , ilamlı veya ilamsız icra takiplerinin geçersiz olacağını,  KMK ve ilgili yargı, Yargıtay ve hukuk genel kurulu  kararlarına aykırılık teşkil edeceğini, yönetimin , çalışanlarınveya vekil yada vekillerin bu tür işlemleri yapmaları halinde yeni malikin her türlü dava hakkının saklı olduğunu da belirtmek gerek.

Yukarıdaki belirttiğim üzere -Yeni satın alınan bir dairenin,eski borçlardan dolayı önceki mal sahibine yönetimin ulaşması kuraldır.Yeni mal sahibinin ulaşmasına gerek duyulmaz,bunu yönetici yapabilir.

Yani durumun   1319 sayılı yasanın 30’ uncu maddesinin 3239 sayılı Kanun’ un 110’ uncu maddesiyle değişen fıkrasınca; geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlâk vergilerinin ödenmesindeki sorumlulukla eş tutulması hatalıdır.

Hatta eğer eski malikle yeni malik arasında bir anlaşma yapılmamışsa dahi ,yeni ev sahibinden ancak evi satın aldığı tarihten itibaren ortaya çıkan borçları tahsil edebilir ,önceki borçlardan yeni ev sahibi sorumlu değildir.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı