Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Otopark Yerlerinin Dairelere Sabitlenmesi

Başlatan rakibalikroka, Şubat 21, 2018, 12:23:14 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba, 300 dairelik bir sitede oturuyorum. Tam 300 araçlık otoparkımız var. Her daire için bir araç yeri var. 2013 yılında Genel Kurul kararıyla yerler dairelere sabitlendi. Yani her araç yerine bir daire numarası yazıldı. Fakat doğal olarak her yer aynı özelliğe sahip değil. Adaletli bir dağılım yapmak zaten mümkün değil. Girmesi çıkması sıkıntılı ya da dairesine uzak kalan yerler var. Küçük çocuğu olan ya da eli kolu dolu olan biri, evinin önü boş olsa bile gidip belirlenen yere koymak zorunda kalıyor. İşin kötü tarafı, bu sabitlenme işi sıkıntılı yerlere düşenler için ilanihaye sürecek bir durum. Halbuki zaten plaka tanıma yoluyla içeriye ikinci araç alınmıyor. Yani kimsenin yersiz kalması imkansız. Ama iyi yere sahip olan çoğunluk bu durumdan nemalandiği için vazgeçmek istemiyor. Bu konu yargıya taşınabilir mi? Zaman aşımı sorununu aşmak için, geçen hafta yapılan genel kurul toplantısında yerlerin rotasyonu için dilekçe verdim ancak çoğunluk azınlığın hakkını gaspederek rahata erdiği için oylamayla reddedildi. Bu durumda konu tekrar açıldığı için dava hakkım var mı? Teşekkürler...
Linkback: Otopark Yerlerinin Dairelere Sabitlenmesi


  • Gösterim 7,347 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 3 Yanıtlar

Sayın rakibalikroka

Bu karara imza atanlar veya hak düşürücü süre içerisinde itiraz etmeyenler karara uymak durumundadır. (Bu arada bu karar Tapuya şerh edilmediyse, bağımsız bölümü yeni satın alan kat malikini bağlamaz)

Karar ancak kat malikleri kurulunun 2/3'ünün istemi ile iptali yönünde gündeme getirilerek en az salt çoğunlukla iptal edilebilir

Yerinden memnun olanların ilgi göstermemesi kadar yerinden memnun olmayanların itiraz etmesi doğaldır. Aslında bu kararı alamaya gerek yokmuş elektronik sistemle yabancı araç giremeyeceğine göre...

Peki bu otopark yerlerinin dairelere tahsis edilmesi için yönetim planının değiştirilmesi gerekmiyor mu? Yani burada adeta yeni bir mülkiyet edinme durumu yok mu? Ortak alanlardan eşit ve adil bir şekilde faydalanılması engellenilmiş olmuyor mu?
Otopark tahsisi ortak alanların tahsisi olduğu için yönetim planında yer alması gerekmez mi? Teşekkür ederim...

#3
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Peki bu otopark yerlerinin dairelere tahsis edilmesi için yönetim planının değiştirilmesi gerekmiyor mu? Yani burada adeta yeni bir mülkiyet edinme durumu yok mu? Ortak alanlardan eşit ve adil bir şekilde faydalanılması engellenilmiş olmuyor mu?
Otopark tahsisi ortak alanların tahsisi olduğu için yönetim planında yer alması gerekmez mi? Teşekkür ederim...
Sayın rakibalikroka

Yeni bir mülkiyet edinme durumu oluşması için arsa paylarının yeniden düzenlenmesi ve %100 Tapuya şerh edilmesi gerekir. Tahsis etmekse kullanım hakkı ile ilgilidir. Söz konusu alan (kat maliki sayısı ile birim araç otopark alanı sayısının eşleşmediği hallerde) size tahsis edildiği halde sizinle beraber (önce gelen kullanır protokolü ile) birden fazla kat maliki ile paylaşılabilir.

Tapuya şerh edilmeyen Yönetim Planı değişikliği; Karara imza atanları ve/veya kat maliklerini temsil eden temsilcilerin, temsil ettiği bağımsız bölüm sahiplerini / bağımsız bölümden bir şekilde sürekli yararlanan kişileri (borçluları) bağlar.
Bağımsız bölümü sonradan devralan kat malikini bağlamaz. Tapuya şerh yapılmış ise O'nu da bağlar.

Öncelikle beklentilerinizi bize değil de muhatap olduğunuz yönetime yöneltmenizde bunun için de elbette bu gibi ortak bilgi alanlarından yararlanmanızda büyük fayda görüyorum. Umarım ilerleyen zamanlarda bilgi ve deneyim kazandıkça lütfederseniz, hakkınızı yönetiminizden almaya başladığınızı öğreneceğiz.

Yönetim Planı bir sözleşmedir. Nasıl bir internet hizmeti satın alırken bir çok sayfadan oluşan sözleşmeye imza atıyorsanız kat maliki sıfatı ile sahibi olduğunuz veya bir şekilde sürekli yararlandığınız bağımsız bölüm ile diğer kat malikleri arasında imzaladığınız / imzalamış sayıldığınız bir Yönetim Planı vardır.

Yönetim Planı, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen maddeleri; hem daha anlaşılır olması açısından detaylandıran hem de her anagayrinekulde yer almayan (havuz gibi) eklentiler hakkında özel maddeler içerir.

Kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklarla ilgili davalarda öncelikle Yönetim Planı incelenir. Mesken Binaların Yönetim Planında; (Saat 21:00'den sonra binaya girişler yasaktır gibi) YOK HÜKMÜNDE olmadıkça, beğenmediğiniz ve/veya yasaya aykırı bulduğunuz Yönetim Planı maddelerini YOK SAYAMAZSINIZ. Çünkü Yönetim Planı taraflar arasında imzalanmış / imzalandığı kabul edilmiş bir sözleşmedir. İmzaladıkdan sonraki itirazlar dava yoluyla çözümlenir.

Dolayısıyla imza atılmış bir sözleşmeye (YOK HÜKMÜNDE sayılan haller ve bağımsız bölümün yeni sahibi olmak dışında, dayanak olmadan) dava yolu dışında itiraz edilemez.

Son olarak söylemek istediğim; Her ne kadar ".... Apartmanı Kat Malikleri Kurulu adına Yönetici ..... ....." başlığı ile dava açılsa da, öncelikli yasal muhatabınız Kat Malikleri Kuruludur. Yönetim, Kat Malikleri Kurulunun vekilidir. Dolayısıyla, husumet alacağınız varlık da Yönetim değil, Kat Malikleri Kurulu olduğundan mücadelenizde başarılı olmak için; (634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa ve Yargılama Usullerine en iyi şekilde vakıf olmak suretiyle) yasalarla eş zamanlı hareket etmelisiniz. Asla Yönetim sizin (yasal konularda mücadele edeceğiniz) rakip değildir. Eş zamanlı derken; özellikle "Hak Düşürücü Süre" hakkında bilgi edinerek davaların (sizin ya da avukatınız tarafından) zamanında açılmasını sağlamalısınız.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı