Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Bahçe katı teras tentesi

Başlatan B.S, Ekim 28, 2019, 12:38:16 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Merhaba; Yaklaşık 1500 daireli oturumlu sitede oturmaktayım.Bahçe katı daire sayısı %10 civarındadır.Her bahçe katı dairenin önünde inşaat firmasının yaptırmış olduğu teras alan bulunmaktadır.Daire tahsisli alan olarak geçmektedir.Ancak bina izdüşümüne 0 yapılmış teraslardır. Satış esnasında örnek bir tente kapatması yapılmış ve satışlar bu şekilde sağlanmıştır.Yapılan bu tente üzeri açılır 3 tarafı açıkt binaya sıfır mesafede bulunur, bina renk ve görünüşüne aykırı değildir. Üst katlardan düşen cisimlere karşı güvenlik önlemi almak için üzeri açılı tente yapma kararına yönetim mani olmamaktadır.Ancak bazı daire sakinleri karşı Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap yaklaşık tüm daire sayısının %5'i de üzeri açılır olarak yaptırmıştır.Belediye bu işe karışmamaktadır. Belediye imar yönetmeliğine göre sundurma ve pergole adı altında iki maddede bu tip yapılara izin Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap yönetmeliği güvenlik esaslı hazırlanmadığından bu daireler tehlike altındadır. Şimdi bende yaptırmak istediğimde beni mahkemeye verecek komşum olursa ne gibi bir dava açabilir, sonuçları ne olur? ve ben güvenlik esaslı haklarımı nasıl bir dava açabilirim? Sitede tüm daire sayısının %5'i oranında yapılmış emsali Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap yönetim kitapçığında yazan daire kullanım tahsisli ortak alan yazmaktadır.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Linkback: Bahçe katı teras tentesi


  • Gösterim 5,452 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 2 Yanıtlar

Sayın Sezginer;

Mimari Proje ile veya Yönetim Planı ile bağımsız bir bölümün kullanımına tahsis edilen alan ( sizin zemin kat ile bitişik teras ) bağımsız bölüm malikine sınırsız bir kullanma, tasarrufta bulunma hakkı vermemektedir. Söz konusu yer bağımsız bölümün kullanımına tahsis edilmiş olsa da belirtilen yer ortak alandır.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. Maddesinin birinci fıkrasına göre, kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdur. Aynı Yasanın ikinci fıkrasına göre de kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. Yasanın açıklanan bu hükmü anataşınmazdaki esaslı proje değişikliğini gerektirmeyen basit tamirat ve tadilatlar için öngörülmüştür. Yargıtay uygulamalarında ise onaylı projede yapılacak esaslı tadilatlar için ise kat maliklerinin oybirliği aranmaktadır.

Bağımsız bölüm malikinin, taşınmazın ortak yerlerinde mimari projesine ve yönetim planına aykırı yaptığı her türlü değişiklik, ekleme ve imalat, herhangi bir kat malikinin veya genel kuruldan yetki almakla yöneticinin müdahalenin men'i / eski hale getirme davası açma hakkı vermektedir. Bu hakkı sizde başka bir kat maliki için kullanabilirsiniz.

Endişeniz için ne yapabilirsiniz...? Ben olsam ne yapardım...?

Mahkemeler kat maliklerinin yerine geçerek karar veremeyeceklerinden dolayı dava açma gibi düşüncem olmazdı.

Öncelikle;

Yukarı katlardan veya çatıdan düşebilecek cisimlerin can ve mal güvenliğimi tehlikeye düşürecek bu durumunun değerlendirilmesi ve tehlikeyi en aza indirebilecek bir sistemin yapılabilmesi için yönetime sözlü ve yazılı olarak dilek ve şikayetlerimi iletirdim. Kat malikleri kurulunun bu yönde karar alınması için girişimde bulunurdum. İsteğimin yapılması için çaba sarf ederdim.

Tüm iyi niyetim ve gayretimle ile bunu başaramaz isem ve de illaki yaptırmak istiyorsam, dış görünümü, estetiğini de dikkate alıp çok farklı bir görsel değişikliği neden olmayacak ancak can ve mal güvenliğini ön planda tutacak bir değişiklik yaptırırdım.

Bu durumda haklı olarak bir kat maliki veya yönetici hakkımda dava açacaktır. Kazınırım veya kaybederim. Bunu net olarak söylemek doğru olmaz ama kaybedersem yaptığım imalatı eski haline getirmek durumundayım. Avukat, dava vs masrafları cabası... Pahalıya mal olacağı kesin...

Mahkeme aşamasında şunu ön planda tutardım. Bu değişikliği can ve mal güvenliği açısından yapmak zorunda olduğumu elimde bulunan diğer yan deliller ile birlikte mahkemeye ikna etmek olurdu....

Uzun ve zahmetli bir süreç olacağı kesin. Hakkımda dava açılırsa da kaybetme ihtimalimde yüksek, maddi ve manevi kaybımda olacak... Ama ya kazanırsam...

Sayın Sezginer;

Eğer ben bu değişikliği yaptıracağım diyor iseniz, konusunda uzman bir avukatın hukuki yardımından faydalanmayı ihmal etmeyin derim.

Saygılar...
Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Merhaba cevabınız için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap içerisinde bina görünüşünü bozmayacak aynı modelde 40 tane yaptıran vardır.Sorun sadece benim bloğumdaki üst katımdadır. Bizzat belediye ile görüştüğümde karışamayacağını, site yönetimi ile halletmem gerektiğini söylemiştir.Zaten yapan firma satış esnasında örnek bir tane yapmış ve bu sayede bu dairelere fark alarak satışını gerçekleştirmiştir. Yönetim ise bu konuda yazılı bir izin olmaksızın aynı model ve renkte yaptırabileceğimi sözlü olarak söylemiştir.3 tarafı açık ve üzeri açılır/kapanır güvenlik önlemi amaçlı yapılacak bir tentedir. Tapuda yazmasada satış sözleşmelerinde ve site yönetim kitapçığında daire kullanım tahsisli alan olarak geçmektedir. Ben bu durumda sorun yaşayacağımı düşünmüyorum. Ancak üst komşum bana dava açar ise delil olarak sunacağım şeyler mevcuttur. Üst katlardan düşen eşyalar oldukça tehlikeli olabiliyor. Bardak, cep telefonu, cam küllük vb şeylerdir. Bana dava açan komşunun ayrıca site yönetim kitapçığında aynı benim duruma benzer bir panjur yaptırmıştır. Buda yasal değildir aslında. Sitede bu kadar yapan varken neden ben anlamıyorum...


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı