Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Bireysel Doğalgaza Geçişte 2000 metrekare Karmaşası

Başlatan Faku05, Haziran 23, 2019, 07:44:35 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

5 bloklu 65 daireli bir sitede oturmaktayım. Sitemiz tek merkezli eski sistem her odanın radyatörüne ayrı ayrı (çok kolonlu) sıcak su girişi olan kalorifer sistemi var. Kalorifer kazanlarımız iyice eskidi ve yenilenmesi gerekli. Bu arada geçen sene ilçemize doğalgaz geldi. Kazanları yenilemektense doğal gaza geçelim dedik. 1'e karşi 64 ile bireysel doğal gaz kararı çıktı. Ancak sitenin toplam inşaat alanı 2000 metre kare üzeri olduğu için oy birliği sağlayamadık. Bu sene yönetim planını değiştirip her bloğa ayrı karar defterleri çıkararak blok yöneticileri belirledik.Ancak merkezi isteyen şahsın bloğu yapı kullanım izin belgesinde 2441 metre kare görünüyor. Doğal gaz dağıtım şirketiyle görüştük. Doğal gaz dağıtım şirketi kullanım alanına göre işlem yaptıklarını bu şartlarda bize bireysel doğal gaz aboneliği vereceklerini söylediler.( Zaten bugüne kadar il genelinde bu şekilde yapmışlar.) Merkezi sistem isteyen şahıs şirkete dilekçe vererek yapılacak işlemin yasal olamayacağını belirterek gerekirse şirketi mahkemeye vereceğini söylemiş. Şirket bizi arayarak ya o şahsında olurunu almamızı ya da mahkeme kararı getirmemizi istiyor. Şahsı ikna edemiyoruz. Bireysele geçişte kullanım alanına göre mi inşaat alanına göre mi işlem yapılır. Ayrıca Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Yeni binalarda kullanım alanı 2000 metre kare  ve üzeri konutlarda merkezi sistem zorunluluğu var. Yeni binalarda kullanım alanı da eski binalar da inşaat alanı mı dikkate alınıyor. Eski binalarda bodrum, merdiven boşlukları neden dikkate alınıyor sanki o alanları biz ısıtıyor muyuz?Bu işin doğrusu ne?
Linkback: Bireysel Doğalgaza Geçişte 2000 metrekare Karmaşası


  • Gösterim 17,903 
  • Bireysel / Merkezi Isınma Sistemine Geçiş , Merkezi Isıtma Sistemi Paylaşımı / Kalorimetre / Payölçer /Doğalgaz /Kombi İle İlgili Konular
  • 10 Yanıtlar

Adam haklı, bina inşaat alanı 2000 metrekare üzeri ise oy birliği olmadığı sürece merkezi sistem zorunludur. Ancak bu zorunluluk sadece o blok için geçerli. Diğer bloklar bireysel olup, o blok merkezi olabilir. Bu arada toplu yapı yönetimine geçiş için genel kurul yapıp yönetim planını tescil ettiniz mi ki her bloğa ayrı bir karar defteri onaylatıyorsunuz ?
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

Genel Kurul yaptık 4/5 çoğunluktan fazlasının olurunu aldık. Tapuya yönetim planını götürdük, artık yönetim planlarını almadıklarını söylediler. Problem 2000 metre kare hesabı inşaat alanına göre mi kullanım alanına göre mi kanunla yönetmelikler çelişiyor. Yeni binalarda kullanım alanı katı yakıttan bireysele dönüşte inşaat alanı. Eski binayla yeni bina arasında ne fark var. Eski binalarda bolkon, merdiven boşlukları, sığınaklar ısıtılıyor yeni binalarda ısıtılmıyor da biz mi bilmiyoruz?

KMK madde 42/4 'e göre öncelikle yakıt sisteminin katı yakıttan doğalgaz a dönüştürülmesine ilişkin kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri bir karar gereklidir.

Eğer katı yakıt yakarken sistem merkezi ise "ki zaten öyledir" doğalgaza geçerken ferdi sistem uygulanması gerekiyor ise ve toplam inşaat alanı 2000 metrekare üzeri ise yine aynı fıkranın devam eden cümlesi gereği kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri bir karar gereklidir.

Kanun ve yönetmeliklerin birbiri ile çeliştiriği durumlarda normlar hiyerarşisi hukukuna göre kanun hükümleri uygulanır.
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapKanun ve yönetmeliklerin birbiri ile çeliştiriği durumlarda normlar hiyerarşisi hukukuna göre kanun hükümleri uygulanır.

Kanunda toplam inşaat alanı tanımı yok, yönetmelik tanımı yapmış. Isıtma ve soğutma yapılamayan alanlar hariç alanlar geçiyor. Aksa kabul etmiyor.

#5
634 sayılı KMK'da inşaat alnının tanımı yapılmaz. Çünkü ilgili mevzuatta gerekli tanım yapılmıştır. KMK'daki bahsedilen toplam inşaat alanından kasıt aslında yapı inşaat alanıdır ve KMK'da 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun'un 1. maddesinin 2. fıkrasının "e" bendine atıf yapılmıştır. Tanımı ise "Işıklıklar hariç, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil yapının inşa edilen tüm katlarının alanını," şeklinde yapılmıştır.
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

Sayin yetkili binamiz 2000 metrekare ustu yasal olarak 18 daireden 17 i bireysel dogalgaz istemekte sade 1 tanesi istemiyor komurle bina isinmakta ve ve binamiz normal daireler ve dubleks daireler mevcut olup surekli sorun yasamaktayiz ve mahkeme acmayi dusunuyorum aidatlar toplanmiyor herkes soguk oluyor diye sikayetci surekli i sanlar kavga ediyor huzur gitti aparmanda mahkeme acicam bireysel dogalgaz baglanmasi icin sirf bir kisi yuzunden insanlar evini satma dirumuna geldi sizce mahkemeyi kazanirmiyim

Mahkemede kanunda apacik yaziyor 42 maddenin 4 ve 5 fikrasi  yuzdeyuz onayi ile ferdi sisteme gecebiliriz diyor peki 1 kisi lehine 17 kisi aleyhine bu bariz gorunuyor mutlaka ki hakim 17 kisi yide dusunerek karar vermezmi sizce

Hakim, kanuna göre karar verir. Aidatların ödenmemesi yöneticinizin pasifliğinden kaynaklanır. Bir kaçe kez icraya verip vekalet ücreti, masraf ve gecikme tazminatı ile birlikte ödemek zorunda kaldıklarında düzene girecektir.
Yazdıklarım hukuki bilgi değil, tecrübe paylaşımından ibarettir.

Merhaba


Yazdıklarınızı okudum ve buna benzer durumla karşı karşıyayım aslında sizlerin tecrübesi konusunda yardım isteyecektim şu anda oturduğum sitede ki bina 40 kişilik ve bina 2000 metre kare üzeri binada merkezi ısınma sistemi ve kazan kurulu şu anda 39 daire bireysel kombi sistemi istemekte ve bu konuda ben merkezi ısınma sistemi yada kazan sisteminin kalmasından yanayım site yönetimi ile bu konuda anlaşamadığımdan dolayı mahkeme durumundayım kmk okudum ama hakim yada avukat olmadığım için çok anlamadığım yerler söz konusu burada hakimin kararı ne yönde olur site yönetimi konu ile ilgili mahkeme kararında bilir kişi raporları sunmakta ve binada ki merkezi kazanın eski olduğunu ileri sürmektedir. Konu hakkında bana da yardımcı olabilir misiniz.

Teşekkür ederim.

Kat Mükiyeti Kanunu'na göre 2000 metrekare ve üzeri inşaat alanına sahip binalarda ferdi ısınma sistemine geçilmesi için oy birliği şartı konulmuş.
Ayrıca, merkezi sistem en verimli sistemdir. Tüm bina en uygun fiyat karşılığında çok verimli bir şekilde ısınır. Merkezi sistemden bireysel sisteme geçmek istemek en hafif tabirle iş bilmezliktir.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı